کیت لاین/سرویس تحریریه: در رستوران چه موسیقی باید پخش شود؟ چه نوع سبک یا موسیقی یا چه میزان صدا برای رستوران مناسب است؟ اینها ممکن است سوالات برخی از مدیران رستوران ها باشند.
حتما شنیده اید موسیقی غذای روح است، حال اگر در کنار غذای جسم، غذای روح را هم داشته باشید اتفاق های خوبی خواهد افتاد. حتما به تجربه یافته اید که موسیقی می تواند ذهن را آرام کند و همچون نوعی مدیتیشن روی افکار و احساسات ما اثر مثبت گذارد. ابتدا بد نیست به چند تحقیق جالب انجام شده در ارتباط با تاثیر موسیقی بر غذا خوردن نگاهی اندازیم.
طبق تحقیقات انجام شده در دانشگاه آرکانزاسUniversity of Arkansas)) نوع موسیقی در حین غذا خوردن تاثیر قابل توجهی روی مزه غذاها دارد. در این تحقیق از دانشجویان خواسته شد خوراکهای یکسانی مثل شکلات یا پاپریکای پخته شده بخورند و در این حین برای یک گروه، موسیقی جز (Jazz)پخش شد و برای گروه دیگر، موسیقی هیپ هاپ (Hip Hop) نتیجه این بود که خوراکها برای گروهی که موسیقی جز گوش داده بودند خوشمزه و همان غذاها برای گروهی که موسیقی هیپ هاپ شنیده بودند بدمزه بنظر رسیده بود.
تاثیر موسیقی بر روی طعم غذا و دستگاه گوارش غیر قابل انکار است. شنیدن موسیقی آرام هنگام غذا خوردن باعث می شود ترشح هورمون استرس یا همان کورتیزون در خون کاهش یافته و جذب مواد غذایی بهتر شود وهمچنین غذا خوش طعم تر بنظر بیاید. همچنین ریتم موسیقی روی سرعت غذا خوردن شما نیز تاثیر می گذارد و با گوش فرا دادن به موسیقی آرام در هنگام صرف غذا زمان صرف غذا طولانی تر شده و علاوه گوارش بهتر، مزه ها و طعم ها در دهان ماندگارتر و بهتر حس می شوند.
تحقیق بعدی که مطالعه ایست که در سال ۱۹۸۲ توسط رونالد-ای-میلیمان (Ronald E. Milliman) انجام شده است. این مطالعه نشان میدهد که در مغازه هایی که موسیقی پخش می شود مشتریان زمان بیشتری را در مغازه سپری می کنند همچنین نوع موسیقی می تواند ترجیحات خاصی را برای خریداران ایجاد نماید. در یک فروشگاه لوازم ورزشی قطعا موسیقی ریتمیک و شاد در ایجاد انگیزه برای ورزش کردن و خرید لوازم ورزشی تاثیر گذار است.
همچنین نیکلاس گوگن در مقاله خود با عنوان اثر موزارت (Mozart effect) از تاثیر مستقیم دو نوع سبک متفاوت موسیقی یعنی موسیقی کلاسیک و موسیقی محلی (Folk) برروی خریدار می گوید. بنا به بررسی گوگن در یک فروشگاه هر وقت موسیقی کلاسیک پخش شده، محصولات گرانتر بیشتر فروش رفته اند و هر وقت موسیقی اقوام پخش شده، اقلام صنایع دستی فروش بیشتری داشته اند. این نکته را می توان به مبحث موسیقی در رستوران و اثر آن بر انتخاب مشتری(منوی غذاهای سنتی و یا مدرن) تعمیم داد.
تاکید بر سبک غذایی رستوران
نوع موسیقی نیز بهتر است در هماهنگی با سبک غذایی رستوران باشد. برای مثال یک رستوران مدرن، یک رستوران سنتی و یا رستوران هندی هر کدام بهتر است به فراخور، موسیقی القا کننده سبک رستورانی خود را پخش کنند.
اهمیت سرعت و ریتم موسیقی
سرعت موسیقی در فضای رستوران نیز حائز اهمیت است. سرعت ریتم موسیقی رستوران بهتر است در حیطه ۷۲ تا ۸۰ ضربه در هر دقیقه (bpm, beats per minute) باشد. جالبست بدانید این ریتم دقیقا هماهنگ با ریتم ضربان قلب (نبض) انسان در حالت آرامش و سکون (۷۲ تا ۸۰ بار در دقیقه) است. شنیدن موسیقی با این سرعت و ریتم باعث احساس راحتی و دور شدن استرس شده و ایجاد آرامش می کند.
اهمیت موسیقی در فضای شلوغ رستوران
طبق یک تحقیق دانشگاهی دیگر که در ادارات و در سالنهای شامل دفاتر زیاد، انجام شده، پخش موسیقی با صدای کم، باعث کاهش همهمه و پایین آمدن صدای کارکنان می شود حتی صدای کم سیستم تهویه، که فرکانس پایین دارد نیز دقیقا همین عملکرد را داشته است. با نتیجه گیری از این تحقیق، با پخش موسیقی با صدای پایین در رستوران می توان محیط آرامی را فراهم کرد و صدای همهمه را در رستوران پایین آورد.
موسیقی و گپ و گفت
یکی از فواید موسیقی پیش زمینه در رستوران کمک به گپ و گفت مشتریان و تداوم حضور آنان در رستوران به جهت لذت بردن از جو خوب رستوران و البته غذا و نوشیدنی خوب می باشد.
موسیقی و جذابیت رستوران
موسیقی می تواند به خوبی تصویر و ایماژ شما را نزد مشتریان بهبود ببخشد و اثرگذار و خاطره آفرین باشد. با انتخاب آگاهانه و صحیح موسیقی و البته کیفیت آکوستیک و پخش، مشتریان نه تنها بخاطر غذای خوب بلکه به جهت اتمسفر و تاثیر گذاری موسیقی، دوباره به رستوران شما می آیند و مشتری دائمی شما می شوند. قابل ذکر است در برخی کشورها کافه هایی بر مبنای ژانر موسیقی همانند کافه های بلوز یا راک اند رول شکل گرفته اند و گهکاه برنامه زنده موسیقی در آنها اجرا می شود تا علاقه مندان آن ژانر بخصوص، بتوانند گرد هم آیند و از موسیقی لذت ببرند.
کدام موسیقی مناسب رستوران است
بسته به ژانر رستوران شما یعنی نوع غذا، دکوراسیون و حتی شهر و منطقه ای که رستوران شما در ان قرار گرفته است، سبک موسیقی رستوران خود را انتخاب نمایید. در یک رستوران سنتی که غذاهای محلی ارایه می دهد قطعا می توان از موسیقی نواحی و سنتی همان محل استفاده کرد. می توانید نسخه های با کیفیتی از موسیقی های قدیمی و جدید سنتی، موسیقی نواحی ایران و همچنین موسیقی تلفیقی را بیابید که توسط موزیسینهای خوب کشورمان بازسازی و ترمیم شده اند. بهتر است با تهیه سی دی اوریژینال هم موسیقی با کیفیت در رستورانتان پخش کنید و هم از موزیسنهای با استعداد حمایت کنید.
اگر مشتریان شما بیشتر از نوجوانان هستند می توانید از موسیقی های با ریتم بالاتر مانند موسیقی پاپ استفاده کنید البته اگر سراغ موسیقی پاپ می روید، از ترانه هایی که ارزش محتوایی، موسیقیایی و کلامی پایین تری دارند پرهیز کنید.
اگر در پی آنید که محیط مدرن و پیشرویی را ایجاد کنید موسیقی های جز(Jazz)، لاونج (Lounge) و نیو ایج (New Age)، میتواند انتخابهای خوبی باشد. در ایران اخیرا کارهای بسیار خوبی از مدرن سازی و ترکیب موسیقی نواحی، بخصوص از جنوب ایران با جز و بلوز و همچنین موزیک های تلفیقی سنتی و الکترونیک، تولید شده که در حال که موزیک ایرانی و ریشه دار هستند، فضای مدرنی را هم القا می کنند.
البته اجرای زنده در رستوران نیز موضوع بسیار مهمی در این راستا است که در مجال دیگری راجع به آن گفتگو خواهیم کرد.
تعاریف مختصری از سبک های موسیقی نام برده شده در این مقاله:
جاز (Jazz) به تلفّظ انگلیسی جَز، نوعی از موسیقی است که بداههپردازی بخش مهم آن را تشکیل میدهد. در بیشتر اجراهای جاز، نوازندگان در لحظه و آنی قطعاتی را میسازند و به صورت تکنوازی اجرا میکنند که نیاز به مهارت قابل توجهی دارد..سیاهان جنوب آمریکا را می توان اولین اجرا اکنندگان این سبک از موسیقی دانست.آنها در خیابان، کافه، سالن های نمایش و.. به اجرای این نوع موسیقی می پرداختند.
لاونج (Loung) ، این سبک تلفیقی از سبک های متفاوتی با خصوصیت آرامش بخش، مناسب موسیقی زمینه برای بار و سالن است. این سبک با استفاده از صدا های الکترونیک و ریتم متوسط، فضایی آرام را ایجاد میکند.
پاپ (Popmusik) یا موسیقی عامه پسند که در دهه ۵۰ میلادی بر اساس راک اند رول، فولک و غیره شکل گرفته و شکل ساده تری در فرم و محتوا برای عامه مردم عرضه می کند. موسیقی پاپ ایرانی، در قرن ۱۹ میلادی و در دوران قاجار بر اساس موسیقی اصیل شکل گرفت، و پس از تاسیس رادیودر دوره پهلوی، گسترش یافت.
نیو ایج یا عصر نو(New Age) یکی از سبکهای موسیقی است که هدفش الهامبخشی هنری، ایجاد آرامش روحی و مثبتاندیشی ماست. در این نوع موسیقی از سازهای الکترونیک و آکوستیک غربی و شرقی استفاده می شود و در بسیاری از نمونههای این نوع موسیقی صداهای ضبط شده از طبیعت (همچون صدای پرندگان، آب، باران و غیره) در ابتدای قطعه، یا در طول قطعه، بکار گرفته می شود.
موسیقی کلاسیک (Classical Music) اصطلاحی عام است که به موسیقی هنریِ اروپا اطلاق میشود. آغازِ این موسیقی را از سدههای میانه در حدود سال ۵۰۰ میلادی میدانند. اصولا واژه کلاسیکال و کلاسیک در ارتباط با هنر والا، درجه اول و دارای ارزش ماندگار باشد به کار برده میشود.
نوشتهی مسعود برزویی