مجله کیت لاین

دسته بندی ها : معرفی لوازم آشپزخانه

کربن استیل بهتر است یا چدنی؟! با ما همراه باشید تا به توضیح کامل آن بپردازیم.

بحث تفاوت کربن استیل و چدنی که مطرح می‌شود، بسیاری از آشپزهای حرفه ای به این فکر فرو میروند که کدام یک از این ظروف مناسب کارایی آنها میباشد. هر دوی آن‌ها جایگاه خود را در آشپزخانه دارند، پس این سؤال پیش می‌آید: آیا یکی از دیگری بهتر است؟ پاسخ کوتاه این است که نه – انتخاب بین آن‌ها بیشتر به ترجیحات شما بستگی دارد، اما تعیین اهداف آشپزی‌تان می‌تواند به محدود کردن گزینه‌ها کمک کند. در ادامه تفاوت‌ها و شباهت‌های این دو ماده را بررسی کنید تا تصمیم بگیرید کدامیک برای نیازهای آشپزی شما مناسب‌تر است.

دو مدل تابه کربن استیل و چدنی

ظروف پخت و پز کربن استیل چیست؟ 

ظروف پخت و پز کربن استیل از ترکیبی از آهن و کربن تولید می‌شوند. که به آن‌ها ساختاری محکم و واکنش‌ پذیر نسبت به حرارت می‌بخشد. با وجود نامش، کربن استیل درصد کمتری از کربن نسبت به چدنی دارد. برای اینکه به عنوان استیل طبقه‌بندی شود، باید کمتر از ۲% کربن داشته باشد. این ظروف از ورق نازکی از آلیاژ تولید می‌شوند و دسته‌ها معمولاً جداگانه به بدنه اصلی ماهیتابه متصل می‌شوند. 

تابه کربن استیل و چدنی

کربن استیل سبک و در عین حال بسیار مقاوم است و می‌تواند دماهای بالا را تحمل کند. این ماده به تغییرات حرارتی واکنش سریع نشان می‌دهد و برای پخت و پز سریع با دمای بالا ایده‌آل است. از روی اجاق گاز تا فر و گریل، ماهیتابه‌های کربن استیل می‌توانند روش‌های مختلف پخت و پز را به راحتی انجام دهند. ماهیتابه‌ های کربن استیل به‌ ویژه برای سرخ کردن و تفت دادن مناسب هستند. و بسیاری از آن‌ها دارای لبه‌های شیب‌دار و دسته‌های بلند هستند، تا غذاها را به راحتی تکان دهید. همچنین در صورت به‌درستی چاشنی‌شدن، به‌طور طبیعی نچسب هستند و تمیز کردن آن‌ها بسیار آسان است. 

آشپز در تابه کربن استیل استیک میپزد

روش‌های پخت و پز کربن استیل:

تفت دادن، سرخ کردن، گریل کردن، سرخ کردن سطحی، بریان کردن 

انواع ظروف پخت و پز کربن استیل:

ماهیتابه‌های سرخ‌کردنی، وُک، تابه‌های پائیا، گریل‌ها 

 ظروف پخت و پز چدنی چیست؟ 

مانند کربن استیل، ظروف پخت و پز چدنی نیز از ترکیبی از آهن و کربن ساخته می‌شوند. اما چدنی دارای درصد بیشتری از کربن، حدود ۲ تا ۳.۵ درصد است. این ظروف با ریختن آلیاژ مذاب به داخل قالب ساخته می‌شوند و سپس خنک شده و به شکل یکپارچه سفت می‌شوند. این فرایند یک ظرف پخت و پز بسیار مقاوم و یکپارچه ایجاد می‌کند که می‌تواند دماهای بالا را تحمل کند و حرارت را به طور یکنواخت پخش کند. 

استیک گوشت در حال پخت در تابه چدنی

یکی از ویژگی‌های برجسته ظروف چدنی، توانایی آن‌ها در نگهداری حرارت است. زمانی که گرم می‌شوند، حرارت را به‌خوبی حفظ می‌کنند و این باعث می‌شود که پخت با چدنی برای غذاهایی که به دمای یکنواخت نیاز دارند، مانند پخت نان ذرت یا کاراملی کردن پیاز، ایده‌آل باشد. سطح زبر چدنی با استفاده مداوم به‌طور طبیعی نچسب می‌شود و با مراقبت مناسب می‌تواند نسل‌ها دوام بیاورد، و به همین دلیل سرمایه‌گذاری ارزشمندی برای هر آشپزخانه است. 

تابه های چدنی در کنار هم

ظرف های چدنی می‌تواند به دو شکل پیش‌ چاشنی‌ شده (آماده شده) و یا پوشش لعابی باشد. ظروف چدنی پیش‌چاشنی‌شده یک لایه روغن دارند که تولیدکننده به سطح آن میزند و آن را در کوره میپزد، تا پوششی نچسب و طبیعی ایجاد کند.

ظرف چدنی لعابی:

ظرف چدنی لعابی که از قبل لایه روغنی ندارد، و آن را به گزینه‌ای مناسب برای آشپزخانه‌های تجاری پرمشغله تبدیل می‌کند. چدنی با پوشش لعابی دارای یک لایه لعاب سرامیکی پرسلان بر روی سطح پخت است که سطحی صاف و غیر متخلخل ایجاد می‌کند که تمیز کردن آن آسان است. چدنی لعاب‌دار همچنین در رنگ‌های متنوعی عرضه می‌شود و در حالی که دوام و نگهداری حرارت چدنی سنتی را ارائه می‌دهد، به آشپزخانه شما جلوه‌ای از استایل می‌بخشد. 

روش‌های پخت و پز چدنی:

سرخ کردن، گریل کردن، تفت دادن، پخت وپز، سرخ کردن سطحی، بخارپز کردن، برشته کردن، سرخ کردن و بسیاری کاربرد دیگر.

انواع ظروف پخت و پز چدنی:

تابه‌ها، دیگ‌های هلندی، ظرف‌های کاسرول، گریل‌ها، ماهیتابه‌های فاهیتا، دیگچه‌های فوندو 

تابه کربن استیل روی میز  و تعدادی تخم مرغ در کنار آن

تفاوت‌ کربن استیل و چدنی 

تفاوت اصلی کربن استیل و چدنی در وزن، سهولت استفاده و واکنش به حرارت است که در این زمینه کربن استیل برتری دارد. آن‌ها سبک‌تر از ماهیتابه‌های چدنی هستند و استفاده از آن‌ها روی اجاق گاز راحت‌تر است. اگر غذای شما نیاز به تغییرات سریع دما دارد، مانند تخم‌مرغ یا ماهی، کربن استیل انتخاب بهتری است. از سوی دیگر، ماهیتابه‌های چدنی در نگهداری حرارت بسیار عالی هستند.


منابع: Webstaurantstore

تحقیق، ترجمه و تدوین: علیرضا فرهمند

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *