کیت لاین/سرویس تحریریه: وقتی کلمه بهداشت را می شنویم ناخودآگاه به یاد لباسهای تمیز و حوله های خوشبو و خانه هایی که از تمیزی برق میزند میافتیم. بچه مدرسه ایها با شنیدن این کلمه یاد کوتاه کردن مو و ناخن و شستن دستها می افتند و بیماران به ضدعفونی محیط و رعایت دستورات بهداشتی پزشکان فکر میکنند. برای صاحبان مشاغل مرتبط با صنعت خوراک از رستوران داران تا تأمین کنندگان مواد اولیه و پرسنل آشپزخانه و میزبانان و مجریان طرحهای معماری رستورانی و حتی فروشندگان تجهیزات و ظروف رستورانی، بهداشت معانی بسیار کاملتر و جامع تری را در بر میگیرد.
در نگاه اول رعایت اصول بهداشتی امری بدیهی به نظر میرسد که طبیعتاً هیچ کس با آن مخالف نیست ولی وقتی آگاهی کافی در مورد بهداشت صنعت غذا وجود نداشته باشد و از طرفی رعایت کامل اصول بهداشتی در یک بیزینس، به نظر هزینه بر و باعث اتلاف وقت و انرژی در نگاه اولیه به نظر برسد، رعایت بهداشت دیگر چندان بدیهی نخواهد بود. بهداشت یک رستوران یا انبار مواد غذایی یا یک سالن آماده سازی خوراک با بهداشت یک خانه تفاوتهای بنیادین دارد. گام اول شناخت استانداردهای موجود میباشد که از طرف متولیان سلامت جامعه تعیین، تبیین و ابلاغ میگردد، دستورالعمل ها، پروتکلها و قوانین بهداشتی بخش الزامی و قطعی این صنعت است.
بخش دیگر بهداشت کار که اتفاقا میتواند وجه تمایز یک بیزنس با رقبای خود باشد بخش انتخابی بهداشت و ارتقا سطح بهداشتی کار فراتر از قوانین و الزامات میباشد. به عنوان مثال شستشوی ظروف و استفاده از پرسنل دارای کارت بهداشت و دستگاههای استاندارد و لوازم شستشو و مواد شوینده یک الزام قانونی است. افزودن دستگاه ضد عفونی ظروف سرو با اشعه و حرارت الزامی نیست ولی باعث ارتقا سطح بهداشتی و پیشی گرفتن از رقبای تجاری و نیز آسودگی خاطر مشتریان میگردد و در میان مدت هزینه اولیه را جبران خواهد کرد.
همین موضوع در بسته بندی های غذای بیرون بر و دلیوری، باکس های حمل غذا، ظروف نگهداری مواد ترش و اسیدی در انبار و متریال ظروف سرو قابل تعریف است. رعایت بهداشت یک انتخاب هوشمندانه در صنعت غذا و نوشیدنی است. صنعتی که جزئیات در آن نقش تعیین کننده و کلیدی دارد. به همین دلیل است که رستورانهایی با آشپزخانه های قابل دیدن و در اصطلاح expose از استقبال عمومی بسیار زیادی برخوردار شده اند.
فراموش نکنیم که وقتی با خوراک مردم و سلامت جسمی آنان درگیر هستیم باید به اموری فراتر از صرفه اقتصادی و تجاری هم بیاندیشیم. اخلاق کاری در صنف خوراک از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و بهداشت صرفا یک نمایش برای راضی کردن بازرسان سازمانهای نظارتی یا خشنود کردن مشتریان نمی باشد بلکه یک وظیفه اخلاقی و انسانی در قبال جامعه بشریست. همچنین بهداشت در رستوران یک مفهوم زنده و پویا میباشد، باید به روز گردد و به طور مداوم بررسی و تحلیل شود. نواقصش برطرف شود و نقاط قوتش تقویت گردد. در جوامعی که قوانین بهداشتی سفت و سختی دارند رسیدگی به شکایات بهداشتی از رستورانها بدون هیچ تخفیف و اغماضی صورت میگیرد و جریمه های بسیار سنگین اخذ میگردد.
امیدواریم که رقابت در رعایت و ارتقا بهداشت صنعت رستوران روز به روز بیشتر و جدی تر باشد چرا که برندگان این رقابت همه جامعه خواهند بود و جایزه این رقابت شیرین همانا سلامتی و نشاط و طراوت جامعه است.
نویسنده: حمید رضا صادقی
*** تمامی مطالب متعلق به سایت کیت لاین می باشد و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع پیگرد قانونی دارد.